[O2] głośny wentylator chłodnicy

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • okandrzej
    Classic
    • 2012
    • 13

Śmiało mogę polecić kolegów
    krzynol - elektryka
    lilo - lakierowanie
    jeżeli chodzi o naprawy mechaniczne to Bartek z Ręboszewa ( Kaszuby ) tel. jeśli ktoś chętny podam na pw
    Sie ma !!!
  • xtomi
    Classic
    • 2011
    • 34

zauważyłem, że jak się silnik nagrzeje to strasznie głośno chodzi wentylator chłodnicy, słychać go jak się idzie chodnikiem a auta stoi na światłach, czy to normalne?

Komentarz

• tom2212
      RS
      • 2008
      • 3892

jak głośno ? np tak jak łożyska ?

Komentarz

• xtomi
        Classic
        • 2011
        • 34

wiesz co ,trudno powiedzieć , to jest takie wycie, porównuje to do hałasu w drugim autku (corolla), nie wiem czy podjechać z tym do ASO....... czy w nówce mogą to byc łożyska?

Komentarz

• tom2212
          RS
          • 2008
          • 3892

jeśli wyje to tak wentylator do wymiany :| generalnie wentylatory powinny być ciche

[ Dodano: Nie 17 Kwi, 11 22:31 ]
          no właśnie problem z tymi tematami odnośnie dźwięku jest taki że druga strona nie słyszy jak to wyje, jak mocno

Komentarz

• gregors
            Drive
            • 2010
            • 95
            • Octavia II combi (1Z5)
            • BSE 1.6 MPI 102 KM

Cześć,
            Mi też niepokojąco głośno zaczął głośno chodzić. Jak bylem na pierwszym przeglądzie gazu to zgłosiłem im ten problem - posprawdzali i powiedzieli, że wszystko jest ok.

Trochę mnie dziwiło, że przy 10 stopniach na zewnątrz włączał się wentyl i czułem jego wirowanie na kierownicy.

Na razie się nie denerwuję jak zacznie wyć to do ASO mam blisko .

Z natury jestem upierdliwy i nie lubię jak sprzęt nie jest w pełni sprawny.
            Pozdrawiam GregorS

Komentarz

• xtomi
              Classic
              • 2011
              • 34

byłem z tym w ASO , okazało się ,że mam uszkodzony czujnik temp. gazu i to powoduje częste włączanie się wentylatora, ale zmusiłem ich do odpalenia takiego samego modelu i stwierdzili, że jednak mój wyje dużo głośniej , będą wymieniać na gwarancji.

Komentarz

• tom2212
                RS
                • 2008
                • 3892

xtomi, czyli miałem rację

Komentarz

• Misiek_Gdańsk
                  Ambiente
                  S_OCP Member
                  • 2008
                  • 124
                  • Renault
                  • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez xtomi
                  byłem z tym w ASO , okazało się ,że mam uszkodzony czujnik temp. gazu i to powoduje częste włączanie się wentylatora .....
                  Może się mylę ale ten czujnik (jak rozumiem tak na prawdę chodzi o czujnik temp. płynu chłodzącego umieszczony przed parownikiem) tylko informuje komputer kiedy może się przełączyć na gaz i nie ma to nic wspólnego z wentylatorem. Za sterowanie wentylatorem odpowiada czujnik w chłodnicy.
                  Mam podobny problem (częste włączanie i długa praca ok 10 minut po wyłączeniu silnika).

Komentarz

Pracuję...